បរិមាណសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់របស់ផ្កាខាត់ណា បូកផ្សំជាមួយបរិមាណកាល់ឡូរីទាប ធ្វើឲ្យបន្លែមួយប្រភេទនេះក្លាយជាអាហារដ៏ប្រសើរសម្រាប់អ្នក។ ផ្កាខាត់ណាមិនត្រឹមតែជាប្រភពដ៏ប្រសើរ នៃមីតាមីនC និងអាស៊ីដ Folic ដែលមានប្រសិទ្ធភាពការពារភាពពិការផ្នែកសរសៃប្រសាទពីកំណើតប៉ុណ្ណោះទេ(neural-tube defect) ប៉ុន្ដែការទទួលទានបន្លែបង្ការ ដូចជាផ្កាខាត់ណានេះ អាចកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃជំងឺមហារីក។ សូមចៀនផ្កាខាត់ណា ជាមួយប្រេងអូលីវ និងគ្រឿងទេសស្រស់ៗ ហើយដាក់វាម្ខាងនៅលើចាន។ ឬដាក់ផ្កាខាត់ណាបន្ថែម ទៅក្នុងស៊ុប ឆាជាមួយសាច់ ឬដាក់ជាមួយ Humus ឬដាក់ជាមួយបន្លែជ្រលក់ទឹកសុស(Vegetable Dip Platter)។
យល់ដឹងពីសារធាតុចិញ្ចឹមជាមូលដ្ឋាន
ផ្កាខាត់ណាចម្អិនឆ្អិន ១/២ ពែងមានកាល់ឡូរី ១៤ ប្រូតេអ៊ីន ១,១ ក្រាម ជាតិកាបូអ៊ីដ្រាដ ២,6 ក្រាម ខ្លាញ់ ០,៣ ក្រាម និងជាតិសរសៃFiber ១,៤ក្រាម។ បរិមាណកាល់ឡូរី និងកាបូអ៊ីដ្រាដទាប នៃផ្កាខាត់ណាធ្វើឲ្យវាក្លាយជាអាហារដ៏ប្រណីតសម្រាប់ជួយបញ្ចុះទម្ងន់របស់អ្នក និងគ្រប់គ្រងជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម ប្រសិនបើអ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
ផ្កាខាត់ណាចម្អិនឆ្អិន ១/២ ពែងមានកាល់ឡូរី ១៤ ប្រូតេអ៊ីន ១,១ ក្រាម ជាតិកាបូអ៊ីដ្រាដ ២,6 ក្រាម ខ្លាញ់ ០,៣ ក្រាម និងជាតិសរសៃFiber ១,៤ក្រាម។ បរិមាណកាល់ឡូរី និងកាបូអ៊ីដ្រាដទាប នៃផ្កាខាត់ណាធ្វើឲ្យវាក្លាយជាអាហារដ៏ប្រណីតសម្រាប់ជួយបញ្ចុះទម្ងន់របស់អ្នក និងគ្រប់គ្រងជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម ប្រសិនបើអ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
វីតាមីនC ៖ វីតាមីនC គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏មានអំណាច ដែលជួយការពារ ពីការបំផ្លាញនៃរ៉ាឌីកាល់សេរីចំពោះកោសិកានៃរាងកាយ និងការពារភាពចាស់មុនអាយុ។ វីតាមីនC ក៏មានសារៈសំខាន់ផងដែរ សម្រាប់ព្យាបាលដំបៅ និងរក្សាប្រព័ន្ធការពាររាងកាយឲ្យមានសុខភាពល្អ ព្រមទាំងជំនួយដល់ការផលិតនូវ Collagen ផងដែរ។ ផ្កាខាត់ណាចម្អិនឆ្អិន ១/២ ពែងផ្ដល់ឲ្យរាងកាយនូវ វីតាមីនC ២៧,៥ ក្រាម ឬច្រើនជាង ៣០% នៃតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃសម្រាប់មនុស្សពេញវ័យ គឺ ៩០មិល្លីក្រាមសម្រាប់បុរស និង ៧០មីលីក្រាមសម្រាប់ស្ដ្រី។ អ្នកជក់បារីត្រូវការវីតាមីនC បន្ថែមដើម្បីប្រឆាំងនឹងការបំផ្លាញនៃអុកស៊ីដកម្ម ពីសារធាតុពុលនៅក្នុងផ្សែងបារី នេះបើតាមការណែនាំពីអ្នកជំនាញមកពីវិទ្យាសា្ថន Linus Pauling។
អាស៊ីដ Folic៖ ផ្កាខាត់ណាចម្អិនឆ្អិនចំនួន ១/២ពែង ផ្ដល់ឲ្យរាងកាយនូវអាស៊ីដ Folic ចំនួន ២៧មីក្រូក្រាម ស្របពេលតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃសម្រាប់បុរសពេញវ័យ និងស្ដ្រីមិនមានផ្ទៃពោះមានចំនួន ៤០០មីក្រូក្រាម។ ស្ដ្រីមានផ្ទៃពោះត្រូវការចាំបាច់នូវអាស៊ីដ Folic ៦០០មីក្រូក្រាមជាប្រចាំ ដើម្បីកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់ នៃការភាពពិការផ្នែកសរសៃប្រសាទរបស់ទារកនៅក្នុងផ្ទៃ។ លើសពីនេះទៀត អាស៊ីដ Folic ក៏ទាក់ទងនឹងការផលិត នៃ DNA ដែលជាឧបករណ៍ហ្សែន នៃកោសិការាងកាយរបស់អ្នក និងអាចជួយការពារជំងឺមហារីកមួយចំនួនផងដែរ។
Indole-3-carbinol
Indole-3-carbinol គឺជាប្រភេទគីមីបន្លែ ឬគីមីកើតមានបែបធម្មជាតិនៅក្នុងរុក្ខជាតិ ដែលរកឃើញមាននៅក្នុងបន្លែប្រភេទក្រុមបន្លែស្ពៃក្ដោប រួមមានផ្កាខាត់ណា ស្ពៃក្រញ៉ាញ់ ខាត់ណាពណ៌ខៀវ ធាងខាត់ណា និងបន្លែដទៃទៀត។ យោងតាមវិទ្យាស្ថាន Linus Pauling បានឲ្យដឹងថា ការសិក្សាស្រាវជ្រាវបានផ្ដោតទៅលើប្រសិទ្ធភាព នៃ Indole-3-carbinol ដើម្បីពង្រឹងនូវការបំបែក Estrogen ទៅក្នុងទម្រង់ដែលមានអំណាចទាបមួយ ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃជំងឺមហារីកដោះ៕
Indole-3-carbinol គឺជាប្រភេទគីមីបន្លែ ឬគីមីកើតមានបែបធម្មជាតិនៅក្នុងរុក្ខជាតិ ដែលរកឃើញមាននៅក្នុងបន្លែប្រភេទក្រុមបន្លែស្ពៃក្ដោប រួមមានផ្កាខាត់ណា ស្ពៃក្រញ៉ាញ់ ខាត់ណាពណ៌ខៀវ ធាងខាត់ណា និងបន្លែដទៃទៀត។ យោងតាមវិទ្យាស្ថាន Linus Pauling បានឲ្យដឹងថា ការសិក្សាស្រាវជ្រាវបានផ្ដោតទៅលើប្រសិទ្ធភាព នៃ Indole-3-carbinol ដើម្បីពង្រឹងនូវការបំបែក Estrogen ទៅក្នុងទម្រង់ដែលមានអំណាចទាបមួយ ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃជំងឺមហារីកដោះ៕
ConversionConversion EmoticonEmoticon